The Woman in the Window/Old Hollywood movies

By Katarina - 6/21/2017

 
The Woman in the Window je holivudski film-noir iz 1944. godine. Glavne uloge igraju Joan Bennett, Edward G. Robinson i Dan Duryea. Ova trojka je godinu dana kasnije zaigrala u još jednom filmu istog reditelja, Fritz-a Lang-a, ali o njemu će biti reči nekom drugom prilikom. 
Sredovečni tradicionalni profesor kriminalistike Richard Wanley (Edward G. Robinson) ispraća ženu i decu na putovanje, potom odlazi na viđenje sa prijateljima. Na putu do tamo, u izlogu mu oduzima dah slika prelepe žene kraj koje zastaje. Nakon nekog vremena provedenog za prijateljima, kreće put kuće i ponovo se zadržava kod slike. U odrazu, iza sebe, odjednom ugleda upravo nju, naslikanu ženu. Nakon kratkog razgovora odlaze na piće i potom profesor prihvata piće kod nje u stanu. Alice (Joan Bennett) ga odvodi u svoj raskošan stan i nakon nekog vremena, u po priče o slikarstvu, na vratima se pojavljuje stariji čovek, njen ljubavnik. Pobesnevši, napada profesora i, u samoodbrani, profesor ga makazama ubija. 

Zatečeni neočekivanim sledom događaja kuju plan kako da se reše tela, a da ne ostave tragove. U trenucima rasejanosti, ipak to čine i, nakon obavljenog zadatka, dogovaraju se da se nikada više ne vide, jer ne znaju jednom drugome imena. Nakon te noći, profesor se vraća svojim uobičajenim aktivnostima i doživljava neprijatno iznenađenje kada saznaje da jedan od njegovih najbližih prijatelja radi na skorašnjem ubistvu čuvenog milionera, čoveka kojeg je usmrtio sam profesor. Njihovi susreti teku u razgovorima o ubistvu, o osumnjičenima, o samom motivu i o načinu na koji se ubistvo odigralo. Profesor je sve napetiji jer shvata da je policija snalažljivija nego što je do tad mislio, što dovodi gledaoca do iščekivanja i nadanja da će se profesor ipak izvući, ili neće. 
U međuvremenu, Alice posećuje telohranitelj ubijenog milionera, čovek koji zna ko je počinio ubistvo i otvoreno ucenjuje. Alice i profesor se ponovo sreću u nedoumici, ucenjivača će plaćati dok ne iscrpi sav novac ili će ga ubiti?
Na samom kraju, film doživljava potpuno neočekivan obrt! Nadam se da se nećete razočarati nakon njega, jer ja nisam. Uprkos njemu, sam film je vredan gledanja, ja sam to učinila više nego jednom. 
Postoji više sličnosti ovog filma sa filmom Scarlet Street iz 1945. Pomenuti glumci na početku posta, kao i reditelj, su isti. Postoji nekoliko sličnih tema, slikarstvo, glavni lik koji je naveden da učini ubistvo zbog lepe žene. Sama atmosfera filma je pomalo slična. glavni lik je potpuno običan sredovečni čovek koji dozvoljava svojoj fantaziji ostvarenje. I to njegov život izvodi iz svakodnevne rutine i dovodi ga skoro do propasti. 
Edward G. Robinson je maestralan u ovom, kao i u mnogim drugim filmovima tog doba, u kojima je odlično igrao kako glavne, tako i sporedne likove, koje je činio upečatljivim.
Joan Bennett je zanosna u svojoj raskošnoj odeći i haljinama, a ipak ima i nešto od one nesvakidašnje lepote. 
Dan Duryea je iritantni negativac, kao i drugim filmovima. Nije od onih glumca čije karaktere u filmovima volite da mrzite, već ih samo mrzite.
Preporučujem vam ovaj film, kao i gledanje mnogih drugih filmova iz Zlatne holivudske ere. Imaju otmenost, stil, pristojnost i priču koji su se vremenom negde izgubili. 
Da li ste pogledali ovaj film i kakvi su vaši utisci?


 • Share:

You Might Also Like

28 коментара

 1. Those movies were incredible! I'd like to live in that times :)

  ОдговориИзбриши
 2. Interesting post! Old movies look so cool :)

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман21. јун 2017. 22:19

  Predivan post, draga. Nisam neki ljubitelj starijih (crno-belih) filmova, ali mi se mnogo sviđa ideja za pisanje postova. Veoma originalno.

  Moviemania: The Notebook | laAdda

  ОдговориИзбриши
 4. great movies :)
  kisses from Poland :*
  ayuna-chan.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 5. This looks like a great movie.
  How about we follow each other on bloglovin or GFC? Follow me and I'll follow you back.
  http://societyfix.blogspot.com/

  ОдговориИзбриши
 6. Hey, lovely blog!
  Wanna follow each other??
  Let me know if you want because i want it too :) Leave a comment on my blog and I'll follow you directly, don't forget to follow mine
  xoxo, Sylvi Gautama ❤
  SYLVI SAYS HELLO | NEW POST | INSTAGRAM

  ОдговориИзбриши
 7. This movie is so interesting. I like old movies. Perfect post :)

  Inspiration by Linda

  ОдговориИзбриши
 8. Thank you for the interesting post!

  Do you want to follow each other on gfc? Let me know on my blog and I'll follow you back. ♥

  ↣ My blog "Demilla". Welcome! ↢

  ОдговориИзбриши
 9. I've watched only a few old movies, but don't think I've ever seen this one. Must be a great classic.

  www.fashionradi.com

  ОдговориИзбриши
 10. Interesting post!
  egoistkacosmetics.blogspot.ru

  ОдговориИзбриши
 11. Odlican post! Nova sam u blogovanju, zaprati me ako zelis

  noraincheks.blogspot.rs

  ОдговориИзбриши
 12. Old good classics 😊
  deriasworld.blogspot.com

  ОдговориИзбриши