Kada sam zaista počeo voleti sebe ...

By Katarina - 12/15/2017


Zdravo svima i dobrodošli u moj novi post!
Želim da podelim sa vama tekst koji je ušao u moj život pre nekoliko godina, u pravo vreme, kao što to 
obično biva. Ne pronalazim se u svim mogućim citatima, niti mi se svi dopadaju, a odabranima se uvek vraćam. Ovo je jedan od onih sveobuhvatnih tekstova o vrednostima koje svaka odrasla osoba treba da spozna i čemu treba da teži.

Napišite mi vaša razmišljanja o tekstu Čarlija Čaplina koji je napisao za svoj sedamdeseti rođendan.

(Na sajtu Zaful možete pronaći ono što danas nosim. Blazer - Here, Lace Up Sweatshirt - Here.)


Kada sam zaista počeo voleti sebe

Kada sam zaista počeo voleti sebe, shvatio sam da su bol i emocionalna patnja samo upozorenja koja mi govore da trenutno živim suprotno od svoje istine. Danas znam da se to zove biti verodostojan.

Kada sam zaista počeo voleti sebe, shvatio sam koliko može biti uvredljivo kada pokušavam naterati nekoga da radi ono što ja hoću, iako znam da trenutak nije pravi i da ta osoba nije spremna za to, pa čak i onda kada sam ta osoba ja. Danas, ja to zovem poštovanje.

Kada sam zaista počeo voleti sebe, prestao sam žudeti za nekim drugačijim životom i mogao sam videti da je sve što me je okruživalo ustvari bilo poziv da rastem i da se razvijam. Danas, ja to zovem zrelost.

Kada sam zaista počeo voleti sebe, shvatio sam da sam pod bilo kojim okolnostima uvek na pravom mestu, u pravo vreme i da se sve događa u tačno pravom trenutku. Tako da sam mogao biti miran. Danas to zovem samopouzdanje.

Kada sam zaista počeo voleti sebe, prestao sam samom sebi krasti svoje vreme, i prestao sam praviti grandiozne projekte za budućnost. Danas radim samo ono što mi donosi radost i sreću. Radim stvari koje volim raditi i koje vesele moje srce i činim to na svoj sopstveni način i u svom sopstvenom ritmu. Danas znam da se to zove jednostavnost.

Kada sam zaista počeo voleti sebe oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo za mene: od hrane, ljudi, stvari, situacija i svega ostalog što me je vuklo ka dnu, a dalje od mene samoga. U početku sam to zvao „zdravi egoizam“, ali danas znam da je to ljubav prema samome sebi.

Kada sam zaista počeo voleti sebe prestao sam želeti da sam uvek u pravu, tako sam manje grešio. Danas sam shvatio da se to zove skromnost.

Kada sam zaista počeo voleti sebe, odrekao sam se navike da živim i dalje u prošlosti i da se brinem za svoju budućnost. Sada pak živim samo za ovaj trenutak u kojem se SVE događa. Tako živim svakog dana i zovem to ispunjenje.

Kada sam zaista počeo voleti sebe spoznao sam da me moj um može poremetiti i da se od nekih svojih misli mogu razboleti. Ali čim sam počeo koristiti svoje srce, moj um je dobio dragocenog saveznika. Danas ovu vezu zovem mudrost srca.

Nema potrebe da se bojimo svađa, suočavanja niti bilo kakvih problema, jer i zvezde se ponekad sudare pa i iz tog sudara nastane neki novi svet. Danas, ja znam da se to zove život. ♥As I Began to Love Myself
As I began to love myself I found that anguish and emotional suffering are only warning signs that I was living against my own truth. Today, I know, this is “AUTHENTICITY”.
As I began to love myself I understood how much it can offend somebody if I try to force my desires on this person, even though I knew the time was not right and the person was not ready for it, and even though this person was me. Today I call it “RESPECT”.
As I began to love myself I stopped craving for a different life, and I could see that everything that surrounded me was inviting me to grow. Today I call it “MATURITY”.
As I began to love myself I understood that at any circumstance, I am in the right place at the right time, and everything happens at the exactly right moment. So I could be calm. Today I call it “SELF-CONFIDENCE”.
As I began to love myself I quit stealing my own time, and I stopped designing huge projects for the future. Today, I only do what brings me joy and happiness, things I love to do and that make my heart cheer, and I do them in my own way and in my own rhythm. Today I call it “SIMPLICITY”.
As I began to love myself I freed myself of anything that is no good for my health – food, people, things, situations, and everything that drew me down and away from myself. At first I called this attitude a healthy egoism. Today I know it is “LOVE OF ONESELF”.
As I began to love myself I quit trying to always be right, and ever since I was wrong less of the time. Today I discovered that is “MODESTY”.
As I began to love myself I refused to go on living in the past and worrying about the future. Now, I only live for the moment, where everything is happening. Today I live each day, day by day, and I call it “FULFILLMENT”.
As I began to love myself I recognized that my mind can disturb me and it can make me sick. But as I connected it to my heart, my mind became a valuable ally. Today I call this connection “WISDOM OF THE HEART”.
We no longer need to fear arguments, confrontations or any kind of problems with ourselves or others. Even stars collide, and out of their crashing new worlds are born. Today I know “THAT IS LIFE”! ♥

 • Share:

You Might Also Like

68 коментара

 1. Jedan od boljih postova koje sam pročitela u poslednje vreme. Pre svega jako inpirativan i pozitivan. Svaka čast na ideji. Takođe, ne znam ko je napisao ovaj tekst, ali lik je stvarno genijalan. I talentovan.

  My blog: Ana's blogger life

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Čarli Čaplin je autor. Promaklo ti je u tekstu. :)
   Drago mi je da ti se dopala ideja. ♥

   Избриши
 2. Great post!!
  Have a nice weekend.
  https://clickbystyle.blogspot.in/

  ОдговориИзбриши
 3. Inspirativan post! Drugačija, ali odlična ideja za post. :)

  Visit me at:
  Shoot for the stars

  ОдговориИзбриши
 4. Such a beautiful and isnpiring text!!

  Thanks a lot for sharing it!

  Have a great weekend!

  Andrea.

  Seize your Style

  ОдговориИзбриши
 5. Wow, ovo je bilo zaista divno za čitati. Sve pohvale, draga Katarina :*

  ОдговориИзбриши
 6. Ovaj tekst mnogo volim. Iako imam samo 17 godina, smatram da je Čarli bio jedna nevjerovatna osoba i da je znao šta radi. Kako god bilo, svi njegovi filmovi imaju odličnu pouku, u suštini, sama sadržina čovjeka ima ogromnu pouku. Drago mi je što si podijelila ovaj post ❤️❤️❤️

  I follow you: Visit and follow ----> Marija's blog

  ОдговориИзбриши
 7. that top is just lovelly,

  by the way started following you, do you follow back?

  thanks :)

  Mimi in the Mirror

  ОдговориИзбриши
 8. Love your amazing post, inspires many people, love your blog as well, thank you for sharing!!!

  xxx

  www.bridesonamission.com

  ОдговориИзбриши
 9. Divan citat, jako mi je drago da si ga izdvojila i postavila na blog. Sviđa mi se poruka :)
  Svrati: shoppingholic-dreamer.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 10. great post! like it a lot!
  Please visit my Blog!

  http://www.alessabernal.com/

  Alessa Bernal

  ОдговориИзбриши
 11. Thats life... and she can surprises us... i love your sweater...
  Xoxo from Portugal

  marisascloset.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 12. It's really important to learn to love ourselves and from the time we start doing it, everything goes well and we are happier!! Happy Saturday xx

  Yiota
  PinkDaisyLoves

  ОдговориИзбриши
 13. thank you :D

  ooohn, love the sweater :D

  NEW WISHLIST POST | DEAR SANTA, THIS YEAR I WAS A GOOD BOY :D
  InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

  ОдговориИзбриши
 14. Hello,

  Oh, amazing !

  Sarah, http://www.sarahmodeee.fr/

  ОдговориИзбриши

 15. '' He does not deserve it does not deserve him Demektir ''
  Leonardo da Vinci

  ОдговориИзбриши
 16. Great post! You look gorgeous! :)
  Alexa
  http://alexa-srl.blogspot.de/

  ОдговориИзбриши
 17. ja sam inace fan carli caplina i sve pohvale zaista ;)
  pogeldaj moj video ako te zanima moda i reci mi sta mislis :)
  https://www.youtube.com/watch?v=8j0SxTKmym8&t=1s

  ОдговориИзбриши